Popust za CRNI PETAK

Black Friday
GOGOMODA popust za Black Friday

Crni Petak

“Crni petak” – najbolji dan za kupovinu u cijelom svetu. Dok taj trend u SAD polako jenjava, a u BiH, Hrvatksoj, Srbiji i drugim zemljama Jugoslavije tek sad doživljava pravu ekspanziju.

Prodavci nude popuste i do 50, pa čak i 80 odsto, pojedine radnje objavile su da će njihovi objekti raditi 24 sata, a Fejsbuk i Tviter “fidovi” su puni sponzorisanih poslova svih mogućih brendova o popustima.

“Crni petak” je originalno potekao iz SAD, gde je vikend za Dan zahvalnosti najduži u sezoni (počinje u četrvtak, traje do nedelje), a petak poslije obilnog porodičnog obroka za Dan zahvalnosti je tradicionalno rezervisan za kupovinu. Tada su najveći popusti, ali i najveće gužve, pa su neretke tuče u radnjama, pa čak i stampeda u kojima je bivalo i ljudskih žrtava.

Reporteri nekih medijskih kuća su posjetili prodavnice i tržne centre po regionu i provjerili kakve su popuste i pogodnosti naši trgovci pripremili za najznačajniji “šoping dan” u godini.

Bosna i Hercegovina

U BiH se trend još nije svugdje etablirao. Dok su ponude u Banjaluci, Mostaru i nekim drugim gradovima u trendu sa regionom, u samom Sarajevu je ponuda ograničena.

Izvjesni portali pišu o navodnim prevarama trgovaca te da su popusti varka. Mada, kada se pogledaju konkretne ponude može se ustanoviti, da su snižene cijene konkretne. Atikli i usluge lako koštaju 20% do 80% manje od regularne cijene.

Kao i u drugim državama regiona, vodeće popuste nude web-shopovi, koji pored popusta na cijenu, nude i besplatne dostave, koje mogu da iznose i 20% plaćene cijene, zavisno od cijene kupljenog artikla

Hrvatska

Crni petak na velika vrata stigao i u Hrvatsku sa popustima u mnogim dućanima

Popuste za Crni Petak su najavili brojni poznati brendovi koji imaju trgovine u Hrvatskoj poput H&M-a, Timberlanda, Alda, Guessa i drugih. Neki će popuste imati i cijelu nedelju, a neki su, kao ShoeBeDo Crni petak (Black Friday) preimenovali u ‘Black fiveday’ i najavljuju popuste u trajanju od pet dana.

Ne zaostaju ni web-shopovi pa je GOGOMODA najavila besplatnu dostavu od 20. do 24. novembra, dakle za cijelu nedelju prije “Crnog Petka”.

Srbija

U Beogradu sniženja na garderobu, kozmetiku, tehniku i namještaj – U srpskoj prestonici, glavni tržni centri nude širok spektar popusta. Ukoliko imate u planu da idete u šoping, možda bi trebalo da za to iskoristite naredna tri dana jer će se na popustu naći sve.

Prodavnice kozmetike Crni petak dočekaće sa 50 do 80 odsto popusta, dok će prodavnice tehnike sa 50 odsto popusta “opustiti” i svoje radno vrijeme, te će raditi 24 sata. Za neke od najskupljih i najželjenijih tehničkih uređaja dobićete popust od 10%, ali s obzirom na njihovu cijenu, to znači da možete da uštedite i 10.000 do 15.000 dinara.

Osim garderobe, koja je uglavnom snižena za oko 30%, na popustu možete naći i namještaj, i video-igrice.

“Poslednje dvije godine se Crni petak u praksi pokazao kao dobar, te smo i ove godine odlučili da snizimo proizvode. S obzirom na to da namještaj nije jeftin, mislimo da će našim kupcima značiti ovi popusti”, rekla je radnica u jednom salonu namještaja.

Crni petak snizio je cijene kreveta za oko 20%, garniture za sjedenje su pojeftinile za 30%, dok je kupovina kreveta za bebe u ovoj radnji najisplativija – jer su cijene snižene i do 60%.

Tagged ,