Šta je ovo – neobičan i predivan foto kviz

Ovaj foto kviz je vaša prilika da dokažete sebi i drugima ono što znate o životu na ovoj planeti.

Pogodite o čemu se radi kod ovih čudnih i divnih stvari na fotografijama ispod. Navedite koliko ste pitanja uspešno odgovorilii podelite rezultat sa nama na Facebooku i Tvitteru, koristeći #GOGOMODA.

Odgovori su iza slika, ali pokušajte prvo da u sebi odgovorite o čemu se radi, pa onda kliknite na sliku da prekontrolišete odgovor. Nema prepisivanja!

Ne očekujemo da ćete znati precizan odgovor, ali budite iskreni sami prema sebi da li ste bili bar blizu tačnog odgovora.

Slika 1

credit: David Shale/NPL Klikni da se okrene
credit: David Shale/NPL
Ovo je pauk-buba, insekt nazvan po sličnosti sa paucima. Pripada rodu Gibbium, živi u Tusonu, Arizona u SAD-u. Bube ovog roda mogu živeti na svim kontinentima osim Antarktika. Buba je takođe član porodice Anobiidae. Larve ove bube često vole da se zavuku u ​​drvo, a larve Gibbijuma mogu zaraziti sve uskladištene proizvode i teret.

Slika 2

credit: David Pattyn/NPL Klikni da se okrene
credit: David Pattyn/NPL
Portretna slika izbliza dalmatinskog pelikana (Pelecanus crispus), morske ptice koja živi na jezeru Kerkini u Grčkoj. Ovo su ogromne ptice. Dalmatinski pelikani dosegnu veličinu 1,8 metra. Voli da se hrani ribom, a odrasli se žive monogamno. Nakon masivnog pada tokom 19. i 20. veka, broj se stabilizovao između 10.000 i 20.000 životinja.

Slika 3

credit: Steve Gschmeissner/SPL Klikni da se okrene
credit: Steve Gschmeissner/SPL
Ovo možete staviti u čaj ili ceralije. To je šećer, preciznije kristali šećerne saharoze. Saharoza se ekstrahuje iz biljaka šećerne repe (Beta vulgaris) ili trske šećera (Saccharum officinarum), a ova slika kristala saharoze uzeta je pomoću obojenog skeniranja elektronskog mikrograma (SEM). Ako ovu fotografiju odštampate na veličini 10 cm, pokazaće da su kristali uvećani 65 puta.

Slika 4

credit: Patrick Landmann/SPL Klikni da se okrene
credit: Patrick Landmann/SPL
Insekt, poznat kao skakač po drveću (Heteronotus maculatus) na listiću, fotografisan u Južnoj Americi. Skakači (familija Membracidae) su insekti čija tela često uzimaju bizarne oblike za koje se misli da pomažu u kamuflažama, a ova vrsta se razvila da podseća na ose. Oni su povezani sa cikadama i skakačima po liskama.

Slika 5

credit: University of Arizona/NASA/SPL Klikni da se okrene
credit: University of Arizona/NASA/SPL
Slika pokazuje konusnu jamu na strani Pavonisa Monsa, džinovskog vulkana na Marsu. U centru jame nalazi se rupa (crna tačka) koja se otvara u pećinu u vulkanu. Gomila materijala (sivo) koja je pala sa ruba može se videti kroz rupu. Gomila je visoka najmanje 62 metra. Sliku je napravio NAS-in satelit Mars Reconnaissance Orbiter.

Slika 6

credit: Alex Mustard/NPL) Klikni da se okrene
credit: Alex Mustard/NPL)
Kada pogledate pažljivo, videćete da je to riba. Ali kakva vrsta? Ovo je škorpija, koja se ponekad naziva Eschmeierovim škorpionima (Rhinopias eschmeieri), kamuflirana na morskom grebenu u Bitungu, sjevernoj Sulavesi, Indonezija. Ove ribe se često uzimaju iz divljine u Aziji i prodaju se u akvarijumskoj trgovini. Riba ima dve pipke na donjoj strani donje vilice.

Slika 7

credit: NHM/SPL Klikni da se okrene
credit: NHM/SPL
Neobična slika guštera (Leiocephalus sp.) Ova slika je napravljena pomoću rentgenske mikroračunarske tomografije (poznate i kao mikro-CT). Čarobni gušteri su često poznati kao gušteri sa kovrdžavim repom. Oni žive na Karibima i do sada je opisano 29 poznatih vrsta.

Slika 8

credit: Scubazoo/SPL Klikni da se okrene
credit: Scubazoo/SPL
Ovo je morski pauk, fotografisan na koralu. Neobična vrsta zvana Anoplodactilus petiolatus, snimljena je od Kapaleja, Sabaha, Malezije, na ostrvu Borneo. Morski pauci su grupa morskih artropoda koji podsećaju na istinske, zemaljske pauke, iako su samo dalekosežno povezani. Neke dubokomorske vrste su široke oko 60 cm.

Slika 9

credit: Alfred Pasieka/SPL Klikni da se okrene
credit: Alfred Pasieka/SPL
Ljudski mozak, preciznije: slika pokazuje strukturu vlakana u bijeloj materiji mozga, koja prenose nervne signale između regiona mozga i mozga i kičmene moždine. Slika je kreirana pomoću "Diffusion Spectrum Imaging" (DSI) tehnike, varijante magnetne rezonance (MRI), u kojoj magnetsko polje mapira vodu sadržanu u vlaknima neurona, mapirajući njihove šeme krstarenja.

Slika 10

credit: Scubazoo/SPL Klikni da se okrene
credit: Scubazoo/SPL
Ovo je zapravo još jedna riba. To su izbliza slikana usta, t.j donja struktura raže (Taeniura meieni), fotografisana na Atavu Vaavu, na Maldivima, ostrvskoj naciji u Indijskom okeanu. Ova vrsta može porasti na 1,8 m širinu i ima različite nazive, uključujući i crno-brušene raže, crno-šatirani raže, Raža sa repom u obliku lepeze, Divovska raža,…

Share: